Om oss...

Dockteaterverkstan har verkat sedan 1977 och namnet syftar på det arbetssätt vi tillämpar. Vi bygger själva våra föreställningar från grunden. Vi skriver manus, bygger dockor och scenografi, regisserar och spelar. Ibland, när vi inte räcker till själva, hämtar vi hjälp utifrån.
Vi arbetar med allt från handdockor, stavdockor, bunrakudockor, bordsdockor, skuggspels dockor till marionetter, vantar, objekt, etc. Vi producerar teater för barn mellan 2 - 11 år och turnerar över hela landet. Vår teater har också fört oss ut på många och ibland långa resor till festivaler och gästspel runt om i världen.

Dockteatermediet har så mycket av tradition över sig, men också av oanade möjligheter. I vårt arbete vill vi utforska, undersöka, prova nya idéer och tänja gränser, väl medvetna om att traditionen är vår ständige följeslagare. Vår teater ska vara ett äventyr - en hisnande upplevelse, full av överraskningar och fylld av humor. Vi vill så små frön, som bekräftar det kända, men framförallt öppnar dörrar mot det okända. Frön som sedan kan växa och gro.

De tankar vi formulerade under arbetet med vår första produktion har varit vägledande genom alla år. Vi vill berätta egna spännande historier för vår publik och har aldrig funnit det intressant eller utvecklande att reprisera berömda barnböcker eller kända sagor i dockteaterns form. Vi tror på kraften i bildens, och inte enbart textens, förmåga att förmedla skeenden och känslor och vars yttersta konsekvens är den ordlösa föreställningen. För oss är det också en viktig del av föreställningen och en förutsättning för helheten i gestaltandet, att vi själva bygger dockorna och scenografin och låter detta hantverk löpa parallellt med manusarbetet. I våra föreställningar sätter vi dockan i centrum, då det är dockan i dockspelarens händer, som är bäraren av historien, inte dockspelaren.

 

Produktioner

Utmärkelser

  • Kristanstads Läns Kulturstipendium 1981

  • ABF-Nordskånes Kulturpris 1988

  • Osby kommuns Kulturpris 1992

 

 
 

DOCKTEATERVERKSTAN - Prästavägen 7- 283 42 Osby - Sweden.
Tel. + 46 479 138 39 - Mob. 070 592 66 48
dockteaterverkstan@telia.com - www.dockteaterverkstan.com