August, Augusta och lille Augustin 1991
479 föreställningar

affisch
affisch: Linda Nyman

Ålder: från 3 år
Manus, regi, dockor, scenografi, dockspelare: Anders Lindholm, Cecilia Billing
Musik: Jonas Eilert

Teknik: Marionett, handdockor, vantar, stavdockor, mm

Vi berättar om en clownfamilj, där pappa August uppträder med sina konster på Direktör Alonsos cirkus, mamma Augusta har fullt sjå med tvätt och disk och allt stök, som måste klaras av innan dagen tar slut , och lille Augustin obekymrat tar sin plats på scenen. Mest kanske vi berättar om Augusta och hennes dröm, att en dag få uppträda på cirkusen och vad som händer den dagen tillfället kommer…

Med humor, värme och en hel del spänning berättar vi att man kan bara man vågar, att drömmar kan gå i uppfyllelse och att ett clownbarn, trots sin ringa storlek, kan bli publikens favorit.

 

RECENSIONER

Göteborgsposten

En grupp som visar omsorg om kvalitet och helhet är Dockteaterverkstan från Osby. I år gästade de dockteaterdagarna med August, Augusta och lille Augustin, för åldrarna 3-6 år. Fyra välgjorda och vackra bordsdockor förda av synliga skådespelare berättar en rak liten historia om cirkusfamiljen där alla är lika modiga och skickliga - bara de får en chans att prova. Till föreställningen hör tonen gentemot barnen och den konsekventa abstraktionsnivån i berättandet. Många dockteaterföreställningar brister annars i text och dramaturgi. Det blir gärna torftigt tomprat på transportsträckor mellan dockornas mer eller mindre virtuosa uppvisningar. Tonvikten läggs på dockornas teknik och istället för gestaltning blir det föreställande lek.

Lis Hellström Sveningson

 

Bergens Tidende

Sött och enkelt

Både pyttesmå och ganska stora kan glädja sig över den direkta kontakten mellan dockor och dockspelare. Historien är så enkel så enkel. August, Augusta och deras lille Augustin är en clownfamilj på cirkus. August jobbar och ska visa sina clownnummer, medan Augusta håller ordning hemma med disk, tvätt och passar Augustin. Ett familjeliv och en rollfördelning som det ska vara? Nåväl, men när August får tandvärk och måste till tandläkaren visar Augusta att hon sannerligen kan överta hans lindansnummer, och så är balansen återupprättad.

Den historien skulle kunna glädja mor och far, och det skulle väl också den svenska Dockteaterverkstans ganska lekfulla öppenhet omkring förhållandet mellan dockspelare och dockor, som har dialog med varandra.

För de minsta är det säkert viktigast att de tre i clownfamiljen är några oemotståndligt trevliga dockfigurer, och att historien och dockspelarnas lek med dockorna är enkel och lätt att följa. Är inte det allra roligaste är att få se vuxna föra och leka med dockorna och prata med dem, och föreställa mig att jag också kan göra det?

Detta är alltså en lekfull och vardagsnära föreställning, är varken en äventyrlig och fantastisk historia eller spänning och skrämmande sådan. Men det kan ju också vara bra. En publik mellan tre och fem år riskerar i vart fall inte att bli skrämd eller förvirrad.

Sissel Hamre Dagsland

 

 
 


© 2000 - DOCKTEATERVERKSTAN - Prästavägen 7- 283 42 Osby - Sweden.
Tel / Fax. + 46 479 138 39 - Mob. 070 592 66 48
dockteaterverkstan@telia.com - www.dockteaterverkstan.com