Håll i hatten 1996
357 föreställningar

affisch
affisch: Linda Nyman

 

Ålder: från 3 - 6 år
Dockor, scenografi, dockspelare, reig: Anders Lindholm, Cecilia Billing
Manus: Anders Lindholm, Cecilia Billing
Dramaturgisk rådgivning: Juan Rodriguez
Musik: Academimusikkorpset Bleckhornen, Jussi Björling, Verdi m.fl.
Teknik: Handdockor, stavdockor, vantar

En stor gammal koffert. Vad finns i den?
Vi öppnar den och ser efter!
Två höga hattar, en vindmaskin, ett metspö, en vattenkanna och där ett träd..och en…
…men, vad finns det i den lilla lådan?
Titta! Två små nalledockor och en bok.
Men kofferten är ju en teater!
Låt oss spela teater. Du läser boken och jag tar en nalle. Du kan börja läsa nu. Håll i hatten för nu bär det av på en spännande färd ut på det stormiga havet. En vacker morgon landar hatten på en öde ö. Där slår sig Nallen till ro och en dag växer det upp ett träd, som han vattnar och vårdar….här slutar ju boken! …men det finns ju en nalle till! Och dockspelare som inte alltid är överens, blir tvungna att själva hitta på fortsättningen. Plötsligt bor inte Nallen längre ensam på sin ö. Dit kommer nu den andra Nallen, ännu en hatt…ett monster!…eller är det bara dockspelarens svarta vante? Och sedan…Ja, naturligtvis har föreställningen ett lyckligt slut, både för Nallarna och dockspelarna. Och monstret förpassas till plats i kofferten.

Himlens alla stormar kom
Nallen gömt sig i en hatt
Och vinden blåste mer och mer
och tog i hatten fatt.

Högt upp i luften hatten for
och Nallen höll sig fast
då blåste vinden ännu mer
och gjorde tvära kast

Några frågor kvarstår dock: Hur i hela världen kunde dockorna bara försvinna under dockspelarnas rockar? Hur kunde dockorna äta upp Cissis äpplen? Och dockor, kan dom verkligen prata?

RECENSIONER

Ystads Allehanda

Ger näring åt barnens fantasi

Levande människor som i skickligt utspel ger näring åt barnens fantasi, sim stimulerar drömmarna och kittlar spännande. Sannolikt är det just de ingredienserna som gör ett besök av Dockteaterverkstan så uppskattat. I veckan gästades ett par av Tomelillas skolor. YA var med i Smedstorp där dagisbarn och dagmammors barn samlades nere i källarvåningen i skolan.

De två aktörerna presenterar sig som Anders och Cissi. Halvt i mörker tar föreställningen sin början. - Det var en gång en koffert, läser Anders sakta och tyst och inbjuder till en spännande "resa" från allra första början.

I den höga kofferten mitt på scenen finns det mesta. Här tronar en vindmaskin, en kvarn för nymalda drömmar och massor med spännande kläder. Låg men distinkt musik typ "Karneval i Venedig" accentuerar spänningen. Och barnen, ett 50-tal i Smedstorp, hakar villigt på. TV, video, film och annat - levande, alldeles riktiga människor av kött och blod håller ännu dessbättre ett stadigt grepp om oss alla.

Elegant i hög hatt med glacéhandskar på händerna bjuder Anders på en smak av den fina världen. Första dockan som kommer vandrande mycket naturtroget i klart strålkastarljus uppe på koffertkanten, är en underbar nalle. Och nalle berättar spännande och stora ting för Cissi. Fast Anders hånar och förlöjligar. - Dockor kan väl inte berätta någonting, gör han sig bred. Men Cissi ger honom alla drömmares, poeters och visionärers urgamla blodfyllda svar: - Och vad vet du om det????

Resan går vidare i ett hisnande men behagligt tempo i den värld där vinden blåser i himlens alla stormar. En kvalitativt mycket högtstående scenografi, att inte tala om nalles "koreografi", imponerar på åskådarna som under drygt tre kvart bjuds på en "gammaldags" god blandning av spänning, humor, vänskap, jubel och alldeles sköna rysningar. Och medan månen tittar ned på hatten där nalle krupit in och sover gott och medan hatten flyger bort som en flygmaskin och ny nalle gör entré på scenen för att vattna träd och växter - och ibland även Anders - ser vi må förskolebarn ta till sig det viktigaste för framtiden, förmågan att drömma och modet att fantisera. Snyggt jobbat, Dockteaterverkstan.

Kristina Magnusson

 

Norrköpings Tidningar

Nallen sitter i hatten, nu guppar det vilt på djupa vatten. Barnen från Navestads förskolor följer engagerat med i äventyret som slutar på en liten ö, tio steg lång. Nallen fiskar och får napp, bor i sin stora hatt och vattnar på buskar och träd. Nallen får en ovän so blir en väl och sen går leken vidare så klart, tar ny fart och nya riktningar.

Dockteaterverkstan från Osby gav i går Håll i hatten, en föreställning för nallar och människor. Skådespelarna Cecilia Billing och Anders Lindholm använder skickligt en enkel berättelse om en nalle på äventyr till att visa lekens nära släktskap med teatern.

Scenografin går i två färger, vita kulissdraperier med en svag gråblå ton, fästa på en brun-orange ram. Framför står en stor hög koffert i samma färg. Det ger ett lugnt och harmoniskt, nästan vardagligt intryck. Det är ur just den vardagen spelet ryckigt växer fram när Anders och Cecilia öppnar den mäktiga kofferten och avslöjar dess innehåll. Hon är ivrig, går i spel, han långsam, inte med på noterna. Teaterns sätt att gestalta med utklädsel och inlevelse tydliggörs på ett både roligt och pedagogiskt vis.

Publiken, 3-, 4- och 5-åringar och vuxna hänger med i nallelekens alla vändningar och brytningar. Nya infall blinkar till, ebbar ut och blixtrar igen. Just som det kan vara när två leker. Till sist är det dags att städa undan, ta farväl och gå hem. Till nya lekar. I dag ges en familjeföreställning på Stadsbiblioteket och i morgon i Skärbläcka Folkets hus.

Ann-Charlotte Sandelin

 

 
 


© 2000 - DOCKTEATERVERKSTAN - Prästavägen 7- 283 42 Osby - Sweden.
Tel / Fax. + 46 479 138 39 - Mob. 070 592 66 48
dockteaterverkstan@telia.com - www.dockteaterverkstan.com