En sällsam dag på Larssons lager

6 - 11 år

Klicka här för att se en trailer

 

På Larssons lager regerar, bland kartonger och siffror, lagerarbetarna Hansson och Karlsson. Genom väggtelefonen gör sig Chefen ständigt påmind. Den ena dagen är den andra lik och har så varit i många år och skulle så förblivit, om det inte just denna dag hände sig att Hansson och Karlsson begår ett fatalt misstag och plötsligt står där med två lådor, som har nr 18. Eller är det nr 81? Vilken låda är nr 18 och vilken är nr 81?

För att reda ut oredan måste Hansson och Karlsson, för första gången, öppna en av lådorna. Ur lådan kliver en figur, löst sammansatt av lådor. Larssons Lager förvandlas till en magisk värld, där dockorna tar över scenen, Hansson och Karlsson blir deras hantlangare och Chefen i väggtelefonen tystad. Den historia som nu utspelar sig på lagret handlar om Lådgubben, som i en låda hittar en clownmask och nu får se omvärlden genom en clowns ögon.

I en annan låda finns en dockcirkus och i denna leksaksvärld väcks hans stora kärlek till den lilla lindansösen - en omöjlig kärlek. Men vår historia, som handlar om lådgubbens stora längtan efter någon att dela sin "lådtillvaro" med, slutar inte här. Hansson och Karlsson, som blivit djupt involverade i Lådgubbens historia, öppnar ännu en låda och där finns Lådgumman. Som i alla sagor slutar även denna berättelse lyckligt. I leksaksvärldens himmel förenas lindansösen med sin leksaksclown. Lådgubben får sin Lådgumma och Larssons lager kommer aldrig att bli sig likt igen.

En sällsam dag på Larssons Lager kan inte inordnas i den gängse synen på dockteater. I föreställningen använder vi oss inte bara av traditionella dockor, utan dristar oss till att bygga huvudpersonen av enkla kartongelement, animera föremål och själva blanda oss i leken. Intimt förknippad med dockorna är naturligtvis formen, som vi gärna utmanar.

En sällsam dag på Larssons Lager vänder sig till åldersgruppen 6 - 11 år, men vi lovar en härlig upplevelse även för er, som överstiger denna ålder.

Dockor och scenografi har tillverkats av Cecilia Billing och Anders Lindholm, vilka också är dockspelare.

Med manus och regi har vi samarbetat med Juan Rodriguez..


Press & katalogbilder
Recensioner

Tekniska nycklar:  
Publik:75 barn + vuxna ( vid fam.förest. dock max 75 personer)
Speltid: 45 min
Scenyta: bredd 6 m djup 4,5 m höjd 2,4 m spelas på golvet (inkl. publik 8 x 10 m)
Byggtid:1 tim 15 min
Rivtid:45 min
Mörkläggning:Ja!!!
El: Vanliga 10A vägguttag
 
 


Saknar Du någon information om föreställningarna - kontakta oss!
© 2000 - DOCKTEATERVERKSTAN - Prästavägen 7- 283 42 Osby - Sweden.
Tel (+46) 0479 138 39 - Mob (+46) 070 592 66 48
dockteaterverkstan@telia.com - www.dockteaterverkstan.com

 

 

En sällsam dag på Larssons Lager var en av tolv teaterproduktioner i landet, som valdes av en jury av teaterkritiker, att spela på Svenska Teaterbiennalen i Växjö 2001.

Motivering:
"
Dockteaterverkstan arbetar med stor konstnärlig integritet och uppfinningsrikedom med ett nära publiktilltal utan insmickring. I Larssons Lager förenas dockteater med generöst skådespeleri och ett nästan bistert lågmält tonfall möter de skiraste drömmar, drastisk humor och rena rama kartongpoesin."


RECENSIONER - EN SÄLLSAM DAG PÅ LARSSONS LAGER

Dagens Nyheter
Magisk teater.
Förbluffande, härliga dockor.
På Pygméteatern får man just nu se på fan. En kort stund dyker han upp på scenen men gör sig annars mest gällande i Dockteaterverkstans djävulska uppiggande effekt. "En sällsam dag på Larssons Lager" är nämligen en liten sensation. Cecilia Billing och Anders Lindholm gör tillsammans med regissören Juan Rodriguez det som all teater borde - nämligen förbluffar, fascinerar, koncentrerar och prövar.
På Larssons Lager jobbar Hansson och Karlsson, två bortglömda och brunrockade flitmyror som en dag råkar öppna en låda varur en vän tittar upp. Men det är inte vilken vän som helst, det är en lösligt ihopsatt figur fast med väl sammanhållen karaktär. Han, Lådgubben, skulle kunna vara tecknad av Picasso och när han dessutom förlorar sitt hjärta till den lilla mekaniska lindansösen framstår det som en omfamning mellan kubismen och H C Andersen. Och precis som i Andersens saga om tennsoldaten sveds också här ett hjärta av eld. Men när lindanserskan far i väg till leksakernas himmel får Lådgubben vackert stanna bland sina jordiska kartonger. Och se där, ur wellen träder till slut hans hjärtas Låd-dam.
Dockteaterverkstan tycks vara på ständig spaning efter de uttryck vi knappt ens kunnat föreställa oss förrän de genom Cecilia Billings och Anders Lindholms händer blir alldeles självklara. Här finns en lekfull förhöjning, en lagerlådornas teatralitet som inte är något annat är konst. Med sin timslånga föreställning visar Dockteaterverkstan det ingen kritiker någonsin riktigt förmår sätta ord på, nämligen den utstrålning som en stark teaterupplevelse har. Det är den magi som får tiden att stanna och publiken att inse att än finns det skäl för stora och små att gå man ur huse också för ett litet teatersällskap.
Pia Huss

Expressen
En ängel av kartong

För stor är hur som helst ingen för Larssons lager av och med Dockteaterverkstan. Den två personer starka ensemblen från Skåne gästspelar på Pygméteatern i Stockholm och voilá! En liten totalteater som i snusbrun Lagerestetik packar humor, kärlek, hat och passion i samma wellpappkartonger.
Cecilia Billing och Anders Lindholm har genom åren i Dockteaterverkstan skapat väl genomtänkta och genomförda uppsättningar, med dockor som håller hög kvalitet både konstnärligt och tekniskt. I Larssons lager blandar de sitt eget skådespeleri med mycket fint dockspel och låter "kubistiska" lådfigurer möta både en klassisk djävul och en leksakslik lindansös.
Genom det vardagliga lagret drar en doft av nöjesfält, positivhalning och gyckel, och spännvidden mellan vardagens torftiga matlåda och cirkuseffekternas lockande värld utnyttjas väl, oväntat och fantasifullt. Och roligt! Trots lindanserskans genomsorgliga öde vinner leendet, inte minst i Cecilia Billings rejäla och dådkraftiga ängel.
Och slutet gott: kartongmannen får sin fyrkantsdam. Direktör Larsson tar ledigt med sin återfunna ungdomskärlek, lindanserskan Julia. Gamle H C Andersen liksom stoppad i Monty Pythons cirkus-kanon. Och boom! Vilken stor liten teater!
Margareta Sörenson

Svenska Dagbladet
På Pygméteatern bjuds också på gästspel; som Dockteaterverkstans föreställning En sällsam dag på Larssons Lager. Med artistiskt raffinemang och utsökt hantverkskonst som grund presenteras här en dockteater som arbetar med det ömsint finstilta. På lagret arbetar Hansson och Karlsson - dockspelarna Cecilia Billing och Anders Lindholm - med att vetenskapligt exakt sortera och stapla kartonger. Plötsligt lever lådorna sitt eget liv. En lådgubbe föds för att nyfiket upptäcka tillvaron, inte minst blir han betagen av en förtjusande graciös lindansös från närmsta lådcirkus. Men ödet lägger krokben på linan, cirkusprinsessan förvandlas till ängel i leksakernas himmel och lådgubben får trösta sig med en lådgumma. Regissören Juan Rodriguez har signerat en koncentrerad och rytmiserad föreställning som är hemlighetsfullt magisk och skapar sin egen teatrala lekvärld.
Karin Helander

Smålandsposten
Barn- och ungdomsteatern var starkt representerad även i år. Biennalens pärla var Dockteaterverkstans En sällsam dag på Larssons lager. En blyg och försagd liten föreställning från Osby, som med två eminenta dockförares hjälp växte till riktig teatermagi.
Rikard Loman

Falukuriren
Svensk barn- och ungdomsteater fortsätter att även den imponera. Långt ifrån alltid, men när den är bra, kan det blir så magiskt som med Osbys Dockteaterverkstans En sällsam dag på Larssons lager. För många biennalens största behållning.
Christina Lundberg